Stiftelsen för
Vetenskapliga ändamål
Tidigare bidrag
Stiftelsen för Vetenskapliga ändamål har tidigare bidragit till projekt som lett till banbrytande forskning och svar på komplexa frågor. Nedan presenteras ett urval av dessa projekt.
Elisabet Wentz
Anorexia Nervosa med insjuknande i tonåren
Elisabet Wentz är professor och överläkare vid Sahlgrenska Akademin. Hennes forskargrupp har under 30 år studerat Anorexia Nervosa och dess utfall under en längre tidsperiod. Hennes forskning visar att anorexi inte är en obotlig sjukdom, som annars är ett sedvanligt antagande.
Det naturliga förloppet vid Anorexia Nervosa har kartlagts över en 30-årsperiod.
Vid analys av hjärnskademarkörer ses tecken på nervcellsskada hos vuxna personer, som har haft Anorexia Nervosa i tonåren.
Barn till personer med Anorexia Nervosa löper ökad risk för psykisk och somatisk ohälsa.
Mats Brännström
Livmodertransplantation
Mats Brännström är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. I drygt 25 år har Mats tillsammans med sin forskargrupp studerat livmodertransplantation till följd av en patientförfrågan år 1998. Forskningen har visat goda resultat och bidragit till en internationell och banbrytande kunskap. Världens första "livmodertransplanterade" barn föddes i Sverige 2014.
Över 100 genomförda livmodertransplantationer globalt.
Fler än 50 barn har fötts till följd av framgångsrika livmodertransplantationer.
Internationellt register för livmodertransplantation.
Teamet från Sahlgrenska har systematiskt överfört kunskapen av klinisk livmodertransplantation till över 15 centra globalt.
Jan jörnmark
Bostadspolitik, urbanisering och regional strukturomvandling
Jan Jörnmark, författare, docent och debattör, undersöker hur den svenska bostadsmarknadens olika regleringsfaser påverkat den ekonomiska och regionala utvecklingen i Sverige under hela efterkrigstiden fram till 2020. Målet är att bidra med ny kunskap om dynamiken mellan politiken och den ekonomiska strukturomvandlingen. Projektet genomförs 2021 – 2023.
Skapa en uppfattning om den svenska bostadsmarknadens funktionssätt vid olika tidpunkter.
Bidra med utvecklad förståelse för hur prisbildningen sker på olika delar av bostadsmarknaden.
Underlag för att analysera möjligheterna att påverka den regionala strukturomvandlingen.
Maria Israelsson Nordström
Fotosyntes och växters klyvöppningar
Maria Israelsson Nordström, forskare och forskningskoordinator, har tillsammans med sin forskargrupp studerat fotosyntes och växters klyvöppningar i modellorganismen Arabidopsisthaliana(backtrav). Genom att studera fotosyntesens påverkan på klyvöppningars rörelsemönster har de kunnat dra slutsatser om växters torktålighet.Påverkan av rött och blått ljus, luftens koldioxidhalt samt fotosyntes i slutcellernas kloroplaster är faktorer som studerats.
Låg halt av CO2 leder till öppning av bladporer.
Rödljusinducerad öppning av klyvöppningar kan vara oberoende av lägre CO2.
Kloroplaster bidrar till klyvöppningars öppnande.